Het is de dag waarop Jessi met Sven de as van haar man en kinderen gaat verstrooien. Het verstrooien van de as is letterlijk het loslaten van wat ze nog bezat: hun as.
Van alles wat een mens in het leven moet leren aanvaarden, is loslaten het meest ingrijpend. De kunst van loslaten is weinig mensen gegeven. Maar het is oh zo belangrijk. Iedere moeder weet dat een kind vanaf de geboorte alleen maar bezig is om zo snel mogelijk zelfstandig te worden. Natuurlijk: zo hoort het. Ieder levend wezen op aarde is erop gericht om te zelfstandig te kunnen overleven. Maar het is ook zeer begrijpelijk wanneer de ouders dat moment zo lang mogelijk voor zich uitschuiven. Met het ouder worden van de kinderen nemen de ouders langzaam afscheid van hun eigen jeugd.

Lastig
Het loslaten van iemand die is overleden is ook bijzonder lastig. Zeker als het afscheid onverwacht komt. Bij een hartstilstand, of een ongeluk. Zelfdoding. De grote waarom-vragen dienen zich aan: waarom moest dit gebeuren?
waarom juist die persoon?
waarom nu?
waarom ik?
Maar loslaten geldt ook voor partners aan het eind van hun relatie, bij ontslag, of bij omstandigheden. Het komt geregeld voor dat mensen onbewust vasthouden aan negatieve gewoonten – omdat ze niet zonder kunnen. Loslaten is moeilijk omdat het vaak gaat om zaken waar we zeer aan gehecht zijn. En dat willen we vasthouden.

En jij?
Er zullen maar weinig stervelingen op aarde zijn die volledig los zijn van alles wat hen bindt. Ik denk zelfs dat in de hele historie van de mensheid dat maar een paar mensen zijn geweest. Verlichte zielen. En ongetwijfeld heb jij ook situaties meegemaakt waarbij je jezelf moest dwingen om iets los te laten. Je merkt het direct in je lijf: spanning, stress, onrust of minder energie. Maar je merkt het ook door negatieve gedachten of het gevoel dat je vastloopt. Je kan het ook ervaren door blokkades die je jezelf (onbewust) heb opgelegd: beperkende beloftes aan jezelf, stevige conclusies, vaste overtuigingen, of zelfs bestraffing. Deze ‘conclusies’ slaan wij op in ons onderbewustzijn.

Tip 14 De Touch of Matrix code
In de methode Touch of Matrix, van Günther de Jong, wordt gewerkt met Het Veld en de Leegte (kwantumfysica). De methode kent een prachtige ‘code’ van de stappen die je gaat nemen in het proces van loslaten.

Stap 1: ik ben bewust
Stap 2: ik accepteer
Stap 3: ik omarm
tap 4: ik laat los in liefde

Oefening 21 – Werken met de Touch of Matrix code
Bij de eerste stap leer je je bewust te worden van datgene wat je overkomen is. Breng het onder woorden, spreek het uit. Fop jezelf niet met gedachten die je op een dwaalspoor zetten. Laten we als voorbeeld nemen dat je ontslagen bent door faillissement van een bedrijf. Misschien ben je boos dat het je is overkomen, misschien krijg je irreële gedachten als ‘het zal wel niet waar zijn’, of ‘misschien komt er nog een onverwachte wending’. Dat zijn dwaalgedachten. Die kunnen je zeer verward maken. Zie het onder ogen: je bent je baan kwijt. Dat is gewoon flink balen.
Hoe beter je de eerste stap hebt ondergaan, dan kom je toe aan de tweede stap waarin je ook accepteert dat je leven dramatisch zal veranderen. Je bent werkloos, je dagelijkse leefritme is weg, de vaste momenten op je werk zijn verdwenen. Je collega’s zijn je collega’s niet meer. Ieder gaat zijn eigen weg. Je moet nieuwe beslissingen gaan leren maken.
In de derde stap mag je proberen de situatie te omarmen: je mopperde misschien al langer op je werk. Je kreeg die promotie of opslag niet. De dagelijkse routine was ook niet echt fijn. Misschien telde je de dagen af naar het weekend. De rigoureuze wending in je leven kan ook voordelen bieden. Waar een deur dicht gaat, gaat er meestal ook wel weer eentje open. Natuurlijk, het is niet fijn om geen werk te hebben maar je kan ook leren genieten van de tijd die je hebt. Misschien kan je vrijwilligerswerk gaan doen, nieuwe mensen ontmoeten.
De moeilijkste stap is de vierde stap. Zelfs als die nieuwe baan zich niet aandient, als de periode zonder baan heel lang duurt, of dat het wellicht duidelijk wordt dat je nooit meer aan het arbeidsproces zult deelnemen. Loslaten in liefde: het is gebeurd, het zal wel ergens goed voor zijn en ik maak er het beste van.

In het betaalde deel van het werkboek een geluidsbestand ingesproken door Marcel Beijer die je helpt bij het proces van loslaten.