Heb vrije gedachten
Alles waar je aandacht aan schenkt, groeit. Dat is één van de principes van het Veld. Beperkende gedachten zullen zich aan je openbaren. Daarom is loslaten zo belangrijk.

Stop met oordelen
Leren loslaten is óók stoppen met oordelen. Besef dat veel van jouw gedachten zijn aangeleerd. De manier waarop je bent opgevoed, welke vrienden invloedrijk waren, hebben jouw mening gevormd. Ben je opgegroeid met het idee dat stratenmakers domme mensen zijn, dan kan zo’n gedachte in je onderbewustzijn waarheid worden: iedere stratenmaker is dom. Terwijl dat natuurlijk klinkklare onzin is. Stratenmakers hebben weliswaar niet NIjenrode doorlopen, maar kunnen letterlijk ‘streetwise’ zijn. Zou een stratenmaker een diepe, rake opmerking maken dan bestaat de kans dat je die niet accepteert omdat je vooroordeel je daartoe aanstuurt. En dat is niet eens kwade opzet!

Tip 54 – Signaleren is al prima
Maar een mens is altijd in ontwikkeling. Als je bij jezelf het besef hebt dat je je laat leiden daar je aangeleerde oordeel, dan ben je al prima op de goede weg. Het hoeft dan nog niet eens te lukken, je hebt gesignaleerd dat het proces jouw gedrag beïnvloed: ik trap in mijn val.
Pure winst, want op dat moment sta je open voor positieve gedachten. ‘Laat ik eens luisteren wat die stratenmaker te vertellen heeft’. Eigenlijk is het heel simpel. ‘Je ziet het pas als je het doorhebt’, zei Johan Cruyff.

Tip 55 – Wees bewust
Je bewust zijn van je oordeel is heel gemakkelijk te leren: doe het gewoon. Toets jezelf bij iedere (negatieve) gedachten die in je opkomt: is mijn gedachte terecht of is mijn oordeel hier aan het werk? Doet het er eigenlijk wel toe? Als ik met deze gedachte blijf vastzitten, wat los ik dan op?
Komt de trein niet waarop je staat te wachten? Je kan je er enorm over gaan opwinden, maar die trein zal geen minuut eerder arriveren. Wat kan je doen in dat half uurtje? Iemand bellen die je lang niet gesproken hebt, dat leuke boek even verder lezen in de stationsrestauratie…

Voor controlefreaks…
Kan je niet loslaten omdat je overal de controle over wil houden? Vraag jezelf het volgende af:
Wat probeer ik te controleren? Waarom wil ik controle houden over deze specifieke situatie? Wil ik dat iemand iets doet zoals ik het doe? Zit ik in mijn oordeel vast? Wat zou er gebeuren als ik nu niet controleerde?

Kan ik eigenlijk wel controleren?
Ligt het in mijn macht om controle uit te oefenen? En als het ‘fout’ gaat (fout = jouw oordeel) wie is dan de eigenaar van het probleem? Ben jij dat niet? Mooi…. Laat het los.

Ben ik bereid het los te laten?
Natuurlijk ben je snel geneigd om te zeggen dat je iets los wilt laten, maar waarom is het dan zo verdraaid lastig? Ben je er wel toe bereid? Zit je vast in je emoties die erbij horen: angst, onzekerheid, twijfel, spijt, frustratie? Of…. Koester je die emoties misschien. Zorgen ze voor een soort zekerheid. Een schijn-zekerheid.

Oefening 32 – Affirmaties
In mijn praktijk gebruik ik regelmatig deze affirmaties (positieve zinnetjes). Vaak worden mensen hier uiterst emotioneel bij. Daarom is het belangrijk dat je ze elke dag (voor het slapen gaan bijvoorbeeld) even uitspreekt. Het liefst hardop.

  • Ook al ben ik bang of angstig, ik vergeef en accepteer mijzelf helemaal
  • Ook al ben ik onzeker, ik vergeef en accepteer mijzelf helemaal
  • Ook al voel ik spijt, ik vergeef en accepteer mijzelf helemaal
  • Ook al ben ik boos en verdrietig, ik vergeef en accepteer mijzelf helemaal
  • Ik vergeef alle mensen die mij pijn hebben gedaan in het verleden, maar ik zal vrij zijn.